Te szparagi w cieście są przepyszne, po prostu palce lizać! Szukaliśmy przepisu na szparagi, by przygotować coś z nimi na sobotni obiad. Na niezawodnej Kwestii Smaku znaleźliśmy takie oto PRZEPYSZNE danie!

Składniki

  • około 150 g mrożonego gotowego ciasta francuskiego (najlepsze jeśli jest zrobione na maśle) lub własne
  • pęczek (500 g) zielonych szparagów, 12 sztuk
  • szynka, cienko pokrojona (np. gotowana, suszona parmeńska lub serrano; Szwarcwaldzka z Lidla też daje radę, ale jest dość słona)
  • tarty ser (parmezan, grana padano, cheddar – najlepiej właśnie jakiś o wyraźnym smaku)
  • do posmarowania: żółtko + 1 łyżeczka mleka (dla zrumienienia ciasta z wierzchu)
  • opcjonalnie (do podania): oliwa extra vergine, sól i świeżo zmielony pieprz, dodatkowy tarty ser

Przygotowanie

Mrożone ciasto francuskie należy wcześniej rozmrozić. Szparagi opłukać, odłamać zdrewniałe grubsze końce i je wyrzucić. Pozostałe ładne łodyżki położyć na talerzu, doprawić solą i pieprzem, obtoczyć w oliwie extra vergine. Piekarnik nagrzać do 220 stopni C.

Ciasto francuskie rozwałkować na 2 lub nawet 3 razy cieńszy placek (około 2 – 3 mm), w razie konieczności podsypując mąką gdyby ciasto się kleiło. Wyciąć 6 kwadratów z rozwałkowanego ciasta i ułożyć je na blaszce do pieczenia.

Przykryć plasterkiem lub połową większego plasterka szynki, na środek, po ukosie kwadratu położyć po 2 szparagi, pośrodku posypać tartym serem (lub położyć wąski paseczek miękkiego sera).

Najpierw owinąć szynkę wokół szparagów, a następnie ciasto francuskie – końce dokładnie zlepić pośrodku.

Ciasto na górze paczuszek posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem. Blaszkę wstawić do piekarnika i piec przez 12 minut. Wyjąć paczuszki z piekarnika i opcjonalnie doprawić solą, pieprzem, oliwą i tartym serem.

Komentarze