Gorąco polecam tę sałatkę na letnie dni. Ma niespotykany smak, jest dość lekka i orzeźwiająca! Przepis pochodzi z niezastąpionego serwisu Kwestia Smaku.
- Sałata lodowa (bądź karbowana)
- Świeża bazylia lub szpinak (szpinak pasuje nawet lepiej, ale ciężej go dostać w świeżej postaci)
- 1 mała bułka np. typu koperta (albo chleb tostowy, bo to na grzanki)
- 1 mała pierś kurczaka (około 150 g – 200 g)
- kasza manna lub mąka
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka brandy lub whisk(e)y (my robimy wersję bez dodatku alkoholu)
- 60 g sera gorgonzola
- 2 łyżki śmietanki kremówki
- 150 g świeżych truskawek (poza sezonem można zastąpić je np. malinami czy innymi owockami)
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżka octu balsamicznego
- kilka kropli tabasco
- świeżo zmielony czarny pieprz
Sałatę porwać i ułożyć w głębokich talerzach razem z bazylią. Bułkę pokroić wzdłuż na 3 cienkie kromki, dobrze zrumienić w tosterze, ostudzić na kratce i pokroić w kostkę.
Truskawki: obrać z szypułek, pokroić na kawałki. Do miseczki wsypać cukier, dodać ocet balsamiczny, tabasco i świeżo zmielony czarny pieprz. Wymieszać razem, a następnie dodać truskawki i jeszcze raz wymieszać, odstawić.
Pierś kurczaka opłukać i dokładnie osuszyć, oczyścić z kostek i włókien. Posypać solą i obtoczyć w kaszy lub mące. Rozgrzać małą patelnię, wlać olej i jak będzie gorący położyć pierś kurczaka, przykryć luźno kawałkiem folii aluminiowej. Smażyć na średnim ogniu przez około 8 minut, następnie przewrócić na drugą stronę i smażyć kolejne 7 minut już bez przykrycia z folii. Po usmażeniu odłożyć na kratkę i pokroić dopiero po zrobieniu sosu – w tym czasie pierś odpocznie. Patelnię wytrzeć ręcznikiem papierowym i przygotować na niej sos z gorgonzoli.
Sos z gorgonzoli – a średnim ogniu na patelni roztopić masło, wlać brandy i podpalić (uwaga, płomień może być wysoki!), zdjąć patelnię z ognia. Gdy płomień zgaśnie dodać gorgonzolę i śmietankę. Mieszać cały czas, aż ser się rozpuści.
Sałatę doprawić solą i pieprzem, pierś kurczaka pokroić i ułożyć na sałacie razem z grzankami i truskawkami, polać sosem z gorgonzoli i doprawić solą w razie potrzeby.
I zajadać się, bo smak zmieszanych ze sobą kontrastujących składników jest naprawdę czymś niecodziennym i godnym częstego smakowania :-)
Przepis i zdjęcie pochodzą z serwisu KwestiaSmaku.com