Przy urlopowej wizycie w Biedrze w oczy wpadł mi filet z łososia norweskiego. Niewiele myśląc, zakupiłem ładnie prezentujący się rybi surowiec. Kilka minut później, dzięki zdobyczy technologicznej o nazwie 3G, miałem już wybrany przepis. Padło łososia pieczonego na warzywnej pierzynce. Przepis i kilka słów własnego komentarza zamieszczam poniżej, życząc wszystkim smacznego.
- 1 filet z łososia
- pół niewielkiego pora
- pół cukinii
- pół cebuli (ważne, by nie przesadzić z ilością cebuli)
- 3-4 ząbki czosnku
- 1 szklanka wina białego wytrawnego
- 1 szklanka mleka
- świeży koperek bądź tymianek z torebki
- sok z cytryny
- pół łyżeczki kurkumy
- sól
- pieprz
- oliwa z oliwek
Łososia z obydwu stron solimy, pieprzymy i kropimy sokiem z cytryny, a z wierzchu posypujemy świeżym koprem bądź tymiankiem z torebki (czyli podsuszonym). Soli nie należy żałować (ale i nie przeginać). Po prostu porządnie solimy, inaczej ryba po upieczeniu będzie nieco mdła. Tak przygotowanego łososia odstawiamy na bok, niech sobie czeka na jego kolej.
Cebulę siekamy w piórka (można ciut krócej – wtedy nie będzie nam zwisać z widelca), pora w krążki bądź połowy krążków, a cukinię ścieramy na grubej tarce.
Na rozgrzaną patelnię z oliwą (ważne – dajemy jej niewiele, inaczej pierzynka nią przejdzie i będzie bardzo „ciężka” w smaku) wrzucamy na kilka minut cebulę, a potem dodajemy cukinię, pora i grubo siekane 3-4 ząbki czosnku. Całość mieszamy i solimy oraz pieprzymy do smaku i przez kilka minut smażymy na niewielkim ogniu, często mieszając.
Gdy warzywa nam się zeszklą lub nawet lekko zbrązowieją, wlewamy szklankę wina i zwiększamy ogień. Zawartość patelni gotujemy przez kilka minut, od czasu do czasu mieszając.
W tym momencie odpalamy piekarnik i ustawiamy go na 190 stopni. Po odparowaniu większości wina, do 'pierzynki” wlewamy szklankę mleka i dosypujemy kurkumę, która ładnie zabarwi nam pierzynkę. Całość mieszamy, płomień zmniejszamy i czekamy dwie-trzy minuty, aż woda z mleka zacznie odparowywać i mieszanina zrobi się odrobinę gęstsza.
Towar z patelni układamy na dnie żaroodpornego naczynia, a na wierzchu kładziemy nasz obsypany tymiankiem/koprem filet. Naczynie zamykamy (bądź przykrywamy folią do pieczenia) i naszą potrawę pieczemy przez 30 minut.
Smacznego!