Domowy chleb z ziarnemBez zbędnych ceregieli publikujemy bardzo prosty przepis na chleb z własnego wypieku. Zdrowy, wieloziarnisty i wypieczony tak jak lubisz (no chyba, że o nim zapomnisz i się spali) ;)

Zakwas

  • szklanka mąki żytniej (do kupienia w osiedlowym sklepie)
  • szklanka letniej wody (nie może być gorąca)

Mąkę wsypujemy do dużej miski, wlewamy wodę i mieszamy aż zrobi się jednorodna papka. Odstawiamy na bok, przynajmniej na noc (a najlepiej na 24h).

Rano do naszego zakwasu dodajemy

  • 1kg mąki pszennej
  • 3 szklanki wody
  • 3 łyżeczki soli
  • 1/6 kostki drożdży rozrobionych w niecałej połowie szklanki wody (90-100ml)

Zawartość mieszamy to uzyskania jednolitej glutoplazmy.

Do tego dosypujemy

  • 3/4 szkl. otrębów pszennych
  • 1/2 szkl. ziaren słonecznika
  • 1/2 szkl. pestek dyni
  • 1/2 szkl. siemienia lnianego

Można też dodać pół szklanki otrębów żytnich albo inne dodatki – wedle uznania. Wszystko to razem mieszamy, wyrabiamy ciasto i odstawiamy na 2 godziny, żeby się ruszyło (zacznie rosnąć). Następnie masę wykładamy na blachę keksówkę wyłożoną papierem do pieczenia, z wierzchu smarujemy jajkiem rozbitym jak do kotleta schabowego i blachę wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 1,5 godziny.

Po wyjęciu chlebek dobrze jest z wierzchu posmarować wodą (np. pędzelkiem kuchennym).

Smacznego!

Komentarze