Na Facebooku w niedzielę chwaliłem moją osobistą małżonkę za wyśmienite curry, którym uraczyła nasze podniebienia w miniona niedzielę. Czas podzielić się przepisem, który – nota bene – zwędziliśmy z Kwestii Smaku.

Składniki na 4 porcje:

500 g piersi indyka lub kurczaka
1 kukurydza lub 3/4 szklanki odsączonej kukurydzy z puszki
2 świeże pomidory
250 ml sosu pomidorowego, passaty
400 ml mleka kokosowego w puszce
1 łyżeczka brązowego cukru
świeże chili, drobno posiekane (opcjonalnie)

Do podsmażenia:

2 łyżki oleju kokosowego lub oliwy lub masła klarowanego
200 g (2 torebki) ryżu do podania

Opcjonalnie:

Anyż gwiazdkowy i cynamon (kawałek kory lub szczypta mielonego)
Świeże chili, drobno posiekane

Marynata do kurczaka:

sól i pieprz
1/2 lub 1 łyżeczka ostrej papryki (do smaku)
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżka drobno startego imbiru
2 ząbki czosnku, drobno starte
1 łyżka oliwy
1/2 – 1 łyżeczka ostrej czerwonej pasty curry (możemy pominąć, ale warto ją dodać)

Przygotowanie:

Ostre dodatki: chili w proszku, pastę curry, świeże chili – dajemy w ilości do smaku, w zależności od tego jak danie ma być ostre.

Piersi opłukać, dokładnie osuszyć i oczyścić z kostek, błonek oraz skórek. Pokroić w kostkę i doprawić solą, pieprzem, natrzeć składnikami marynaty: mieszanką ostrej papryki i kurkumy, imbiru, czosnku, oliwy i pasty curry. Odstawić w temperaturze pokojowej na minimum 1 godzinę, lub dłużej, można też zostawić na noc w lodówce. Przed smażeniem mięso należy ocieplić w temperaturze pokojowej.

Kukurydzę przekroić na pół, postawić rozcięciem na desce i nożem obkroić ziarna ruchami od góry ku dołowi. Kolby wyrzucić, ziarna zachować. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić na ćwiartki. Wyciąć szypułki, miąższ pokroić w kosteczkę.

W szerokim garnku z grubym dnem rozgrzać tłuszcz, gdy będzie gorący, włożyć kawałki kurczaka i smażyć aż będą zrumienione od spodu. Przewracać na inne strony i tak samo dokładnie je zrumieniać.

Wlać sos pomidorowy, posolić i gotować przez minutę. Następnie dodać kukurydzę, mleko kokosowe, cukier oraz anyż i cynamon jeśli używamy, gotować bez przykrycia na średnim lub większym ogniu przez około 20 minut aż kukurydza i mięso będą ugotowane, sos się zredukuje i będzie miał aksamitną strukturę. W międzyczasie ugotować ryż.

Do garnka dodać pomidory oraz chili jeśli używamy i na większym ogniu zagotować. Gotować dalej przez około 2 minuty, odstawić z ognia, doprawić solą w razie konieczności i podawać z ugotowanym ryżem.

I wcinać, bo pycha!

Komentarze